Ensomme ældre - nej tak!

Gratis prøvetime!

Pressen skrev:

Hvert år vokser antallet af ældre i Danmark, og de frivillige besøgsvenner har svært ved at trænge ensomheden ud af alle landets stuer. Det har medført, at flere private firmaer er begyndt at tage penge for at holde ældre med selskab over eftermiddagskaffen. Et af firmaerne er besøgsvenner, som gerne vil være venner på fuldtid.

Ensomheden tager over:

Antallet af ældre er stigende, og om 30 år vil hver fjerde borger være over 65 år.

Udviklingen medfører effektiviseringer i det offentlige, og socialt samvær er det første, der bliver skåret ned på. Allerede i en ung alder lærer vi, at venner ikke kan købes for penge. Flere steder på facebook har debatten om betalte besøgsvenner kørt, og den viser, at læresætningen er dybt integreret i folk.

"Mange mener man ikke kan købe sig til en relation, men det kan man sagtens. Bare se på plejefamilier, daginstitutioner, hjemmehjælp, psykologer og m.a.

Hvorfor skulle det her være anderledes?" spørger Kirsten, som ikke er i tvivl om, at hun vil være villig til at betale sig fra ensomhed, når hun bliver gammel.

Idag, hvor en travl hverdag gør det svært for mange at finde tiden til at besøge sin families ældre medlemmer, er det de færreste, som har overskuddet til at blive frivillig besøgsven for fremmede. Iøvrigt er der mange ældre som har brug for mere 1 times samvær om ugen. Nogle vil gerne ud og opleve noget kulturelt, og den mulighed får de aldrig og det syntes jeg er synd.

"Man har pustet frivillighedsballonen op til noget, den ikke kan bære, da der er flere ensomme ældre, end der er frivillige, og den problemstilling forsørger vi at prikke hul på. De frivillige har et engagement, det har vi også. Vi vil bare gerne bruge hele vores tid på det, og så bliver vi nødt til at tage penge for det," siger Kirsten.

Nogle ser det som en næstekærlig tanke at drive virksomhed på venskab, mens andre mener, det er uetisk at kræve penge for omsorg:

Chtistopher Arzouni fra etisk Råd kan omvendt ikke se problemet, så længe efterspørgslen fra de ældre er der.

"Det er noget værre pjat at gøre betalte sociale relationer til et problem. I den udstrækning, der overhovedet måtte blive et marked for mere af den slags, er det bestemt ikke uetisk," skriver Christopher Arzrouni i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

 

 

 

 

 


Tlf. nr.: 26 20 14 62

info@besogsvenner.dk